A Swing Manouche Project zenekar 2005-ben alakult Budapesten, és jelenlegi felállásában 2008-tól játszik. A zenekar a jazz egyik első európai ága, a főként szintó cigányok által játszott úgynevezett "manouche swing" vagy "gypsy jazz" kevés magyarországi képviselőinek egyike. Ez a zene jórészt Franciaországban, a Benelux államokban, Németországban, Angliában népszerű, legnagyobb alakja és a stílus megteremtője a legendás belga-cigány gitáros, Django Reinhardt volt. Ő volt az első olyan európai jazzmuzsikus, akit az amerikai fekete jazzmuzsikusok is elismertek.

A zenekar repertoárján Django Reinhardt kompozícióin kívül jópár, a műfajban meghonosodott jazzstandard és mai manouche muzsikusok szerzeményei mellett néhány saját szám is megtalálható. A zenekar természetesen igyekszik a műfaj jeles képviselőinek hangzásvilágát visszaadni a jellegzetes gitártechnika és a speciális, ún. Selmer-Maccaferi típusú gitárok használatával, de stílusában nyilvánvalóan érezhető a magyar és magyar cigány zenei hagyományok hatása is.

A zenekar tagjai részben képzett, részben autodidakta muzsikusok, a manouche jazzt azonban valamennyien önerőből tanulták, ennek a stílusnak Magyarországon nem létezik iskolaszerű képzése, talán az egyetlen magyar nyelvű tudástárat, a jazzmanouche.hu honlapot illetve a műfajhoz kapcsolódó nemzetközi linkgyűjteményt, a djangoreinhardt.lap.hu oldalt a zenekar tagja, Illés Ferenc szerkeszti.

A zenekar több tehetségkutató versenyen is szerepelt, 2006. őszén a Belvárosi Lipót Napok versenyén III. díjat nyert, majd 2007. májusában a 23. Salgótarjáni Nemzetközi Dixieland Fesztivál jazzegyüttesek számára rendezett versenyén már első helyezett lett, melynek díja egy, a visegrádi országokban (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) tett nagysikerű 2008-as turnékörút volt. A salgótarjáni fesztiválnak azóta is minden évben vendége.

A Swing Manouche Project évi 150-200 koncertet ad, a rendszeres klubfellépések mellett vendége a jelentősebb hazai fesztiváloknak is (Sziget, Athe Sam, Budapest Cigány Fesztivál, Bánki Louis Armstrong Fesztivál, Bohém Fesztivál stb.)

A magyarországi írott és elektronikus sajtó is rendszeresen foglalkozik a zenekarral, a jelentősebb hazai médiumok például Django Reinhardt születésének 100. évfordulójáról (2010. január 23.) rendre a Swing Manouche Project segítségével emlékeztek meg.


Varga László

Varga László - gitár

1959. október 8-án szültett Sátoraljaújhelyen.
Alapfokú zenei tanulmányait itt folytatta gitáron és klarinéton.
Késöbb Budapesten a Postás Zeneiskolában a jazzel kezdett foglalkozni, majd az OSZK-ban folytatta azt.

Zenekarok:
Négy évig klarinétozott egy fúvószenekarban.
Gitározott és tenorbanjón játszott a Stúdium Dixieland Band-ben, később az Orient Dixieland, majd a Trumpet Call zenekarban.
A klarinétról szaxofonra váltott, és játszott az OSZK bigbandjében, majd egy szalonzenekarban.

Fellépések:
Elsősorban tradícionáls jazz zenekarokkal lépett fel. A Stúdium zenekarral rész vett több fontos hazai és külföldi fesztiválon, valamint állandó résztvevői voltak a hazai klubéletnek.

Hangfelvételek:
A Stúdium Dixieland "Exactly Like Us" című lemezén gitározik és tenorbanjón játszik.

"Hobbyzenész", aki soha nem készült zenei pályára, de eddigi életében mindig jelen volt a zene valamilyen formában, amit a munkája mellett kedvtelésből művelt.
Jelenleg egyetlen állandó zenekara a Swing Manouchhe Project.


Illés Ferenc

Illés Ferenc - gitár

1981 augusztus 6-án született Budapesten. A gitár édesapja hatására került be az életébe még gyerekként. Először egy Jimmy Rosenberg Trio - koncert alkalmával figyelt fel a manouche gitározásra 14 évesen, de nem kezdett zenét tanulni. 2003-ban a Radio C hangtechnikusaként került ismét a manouche-világ közelségébe, így találkozhatott nagy kedvencével, a Rosenberg Trióval. Ekkor határozta el, hogy manouche gitáros lesz, és megismeri, megtanulja az ő egyedülálló technikájukat. Ehhez az első lépést 2005-ben egy ovális gypsy-gitár vásárlása jelentette. 2008 októberétől tagja a Swing Manouche Projectnek.

2007-ben úgy határozott, hogy megírja tapasztalatait, hogy ezzel másoknak is lehetőséget adjon a manouche-gitározás "rejtelmeibe" való betekintéshez, így született meg a www.jazzmanouche.hu, amely a djangoreinhardt.lap.hu oldallal egyetemben a manouche zene népszerűsítését tűzte ki céljául.


Jakab Viktor

Jakab Viktor - gitár

1975. szeptember 21-én született.

A Kőbányai Szórakoztatózenei Szakiskolában 1998-tól 2001-ig Ullmann Ottó növendéke volt basszusgitáron, Torma Rudolftól jazz-bőgőzést tanult.

Főbb zenekarok: Canarro, Latidos.

Az utóbbi években érdeklődése a manouche-gitározás felé fordult, emellett azonban gyakran játszik basszusgitáron is.

Földváry Balázs

Földváry Balázs - nagybőgő

1973. március 7-én született Budapesten.

9 évesen kezdett csellózni, majd 14 évesen nagybőgőzni.

1996 és 2003 között Berkes Balázs növendéke volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-bőgő szakán, közben 2000-től 2002-ig klasszikus bőgőzést tanult Svájcban, az École Superieur de Musique de Sion-ban, ahol Bokány Ferenc növendékeként szerzett diplomát.

Klasszikus és jazzbőgősként egyaránt tevékenykedik.
magyar english vissza tovább